czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Zupa-krem z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 1081

Kalarepkę umyć, cienko obrać, pokrajać, włożyć do rondla, dodać 1/2 łyżki

Zupa-krem z kalarepy

Składniki:

Zupa-krem z kalarepy

 

  • 50 dag kalarepy
  • łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • szklanka mleka
  • 1-2 żółtka
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z kalarepy
Kalarepkę umyć, cienko obrać, pokrajać, włożyć do rondla, dodać 1/2 łyżki masła, lekko osolić i dusić pod przykryciem, uważając, żeby się nie przypaliła. Po ok. 10 min dodać umytą zieleniną, zalać wrzącą wodą (2 szklanki) i ugotować do miękkości. Przesianą mąkę wymieszać z połową mleka, wlać do wrzącej zupy pod koniec jej gotowania, a gdy zawrze odstawić. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka wymieszać z pozostawionym mlekiem, wlać do gorącej zupy, zamieszać.

Tagi:

kalarepa