Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupę krem najlepiej podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z kalarepy

Składniki:

Zupa krem z kalarepy

 

  • 50 dag kalarepa,
  • 1 szkl mleko,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyżki koperek,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepy
Kalarepę umyć, obrać u zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować około 20 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, gotować do miękkości. Pod koniec mąkę wymieszać z 3 łyżkami mleka, połączyć z zupą, zagotować. Zupę zmiksować, dodać pozostałe mleko wymieszane ze śmietaną i żółtkami. Przyprawić do smaku solą i przyprawą maggi.