p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zupa krem z kurkami i ryżem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna i łatwa zupa krem z kurkami

Zupa krem z kurkami i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z kurkami i ryżem

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól prowansalska do smaku
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1 łyżeczka soli do wywaru
  • 25 dag świeżych, małych kurek
  • 1/2 cebuli
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled Kupiec
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli do ugotowania ryżu

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kurkami i ryżem
Kurki przebrać i opłukać na sicie. Do garnka włożyć pokrojoną na mniejsze kawałki porcję rosołową, obrane i umyte warzywa:marchewki, seler i pietruszkę, zalać 1 litrem wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem 30 minut. Wyjąć liść laurowy i porcję rosołową, zmiksować warzywa za pomocą blendera Triblade. Zupę doprawić przyprawami z młynka: solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać małe kurki, doprawić całość solą prowansalską i dusić ok. 5 minut. Przełożyć cebulkę z kurkami do garnka z zupą, zagotować i wyłączyć gaz. W między czasie ugotować woreczek ryżu pełnoziarnistego Parboiled z łyżeczką soli wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż ułożyć na środku talerza i wlać zupę, zrobić kleksy z jogurtu greckiego i udekorować natką pietruszki.
Zupa krem z kurkami i ryżem
Do garnka włożyć pokrojoną na mniejsze kawałki porcję rosołową, obrane i umyte warzywa
Zupa krem z kurkami i ryżem
Kurki przebrać i opłukać na sicie przełozyc do miski
Zupa krem z kurkami i ryżem
zmiksować warzywa za pomocą blendera Triblade.
Zupa krem z kurkami i ryżem
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać małe kurki

Tagi:

ryż przyprawy