SUPERPRZEPIS

Zupa - krem z marchewki

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zupa - krem z marchewki Więcej zdjęć (5)

Zupa z marchewki z groszkiem ptysiowym. Lekko pikantna, lekko słodka - słowem pyszna! Tylko co mąż na to?

Składniki:

Zupa - krem z marchewki

 

  • 450 g marchewki
  • 1 pietruszka średnia
  • 10 cm pora
  • 7 szklanek zimnej wody
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • garść groszku ptysiowego (przepis w moich zbiorach o, tutaj)
  • Dodatkowo:
  • blender

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z marchewki
Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zawrze wrzucić kostkę warzywną i pozwolić się jej rozpuścić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plastry. Pietruszkę także obrać i umyć i oczywiście osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Por dokładnie umyć. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować do zupełnej miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sito. Wywar przelać do innego garnka. Wyjąć i wyrzucić por.



Marchewkę z pietruszką przerzucić do blendera i wlać 2 chochle wywaru i zmiksować na gładką papkę. Zmiksowane warzywa po 1 chochli dodawać do wywaru i dokładnie mieszać. Gdy już cała zmiksowana marchewka będzie w zupie doprawić do smaku chili, pieprzem i bazylią. Przelać krem na talerz lub do bulionówki, posypać szczyptą natki pietruszki i wrzucić kilka kulek groszku ptysiowego. Serdecznie polecam! Smacznego!
Zupa - krem z marchewki
Do gotujące wody z dodatkiem kostki warzywnej dodać warzywa i gotowac do miękkości
Zupa - krem z marchewki
Wywar przecedzić przez sito i przelac do innego garnka
Zupa - krem z marchewki
Pora wyrzucić a marchew i pietruszkę zmiksowac na papkę
Zupa - krem z marchewki
Doprawić chili, pieprzem i bazylią

Tagi:

marchewka