akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zupa krem z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole. Delikatna, kremowa konsystencja, lekko słodkawy posmak za sprawą marchwi. Doskonały na obiad. Samo zdrowie!

Zupa krem z marchwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z marchwi

 

  • 4-5 marchewek
  • 2 małe cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • szczypiorek/ natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z marchwi
1. Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno pokroić (np. w plasterki). Smażyć na maśle około 2-3 minutki, cały czas mieszając. Przyprawić curry i paprykami. 2. Warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20 minut, do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na puree. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem. 3. Krem przelać do głębokich talerzy/ misek. Podawać z natką, szczypiorkiem lub jogurtem. Smacznego!
Zupa krem z marchwi
Zmiksowanie na puree zupy marchewkowej.

Tagi:

marchewka