iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa krem z pieczarek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zimową porą w moim domu częściej goszczą zupy choć zupy kremy pojawiają sie od wielkiego święta. Dzisiaj pojawiła się bez okazji i była pyszna.

Zupa krem z pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z pieczarek

 

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • plasterek selera
  • 40 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionowa pieczarkowa
  • 100 gram serka topionego śmietankowego
  • przyprawy
  • dodatkowo:
  • czerstwe pieczywo

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczarek
Marchew i pietruszkę oraz seler pokroić w większą kostkę i zalać litrem wody, dodać kostkę bulionową i pod przykryciem gotować do miękkości pod koniec dodać pokrojony w kostkę serek topiony i rozpuścić w gorącym bulionie. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, dodać do garnka z zupą i jeszcze gotować kilka minut, następnie całość zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Czerstwe pieczywo ( kilka kromek) pokroić w małą kosteczkę i zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku. Grzanki podczas smażenia należy mieszać, aby się nie przypaliły.Zupę podawać posypana grzankami.
Zupa krem z pieczarek
Pieczarki pokroic i podsmazyć na maśle.
Zupa krem z pieczarek
Serek pokroic w kostke to lepiej się rozpuści.
Zupa krem z pieczarek
Podsmażone pieczarki dodać do garnka i zmiksować.
Zupa krem z pieczarek
Chleb pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.