monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Zupa krem z pieczonej marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krem przygotowany na pieczonej marchewce jest mniej słodki niż na gotowanej, polecam:)

Zupa krem z pieczonej marchewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krem z pieczonej marchewki

 

  • 200 g marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 cm pora
  • 300 ml wody
  • 10 g migdałów
  • sól,pieprz
  • chili w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej marchewki
Marchewkę obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na grube plastry. Przełożyć do miski, dodać sól oraz tymianek i wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia ( najlepiej silikonowej bo wtedy nie trzeba używać tłuszczu), tworząc jedną warstwę aby dobrze się upiekła. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20-25 minut aż zmiękknie. Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i ugotować do miękkości. Następnie dodać pieczoną marchewkę i pogotować jeszcze około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i świeżo mielonym chili. Wymieszać. Zblendować. Na suchej i czystej patelni uprażyć migdały. Przed podaniem posypać krem migdałami. Smacznego!
Zupa krem z pieczonej marchewki
marchewkę pokroic na plastry i doprawić
Zupa krem z pieczonej marchewki
wyłożyć jedną warstwą na silikonową formę

Tagi:

marchewka