edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa krem z pieczonych pomidorów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Kremowa zupa o intensywnym smaku pieczonych pomidorów podana z kleksem a’la pesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba.

Zupa krem z pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

SKŁADNIKI:

A’LA PESTO:

GRZANKI:

  • 2 duże kromki chleba chłopskiego
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

WYKONANIE:

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić wywarem do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić do smaku szczyptą cukru i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

GRZANKI:

Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.

A’LA PESTO:

Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku.

Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami.

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pokrojone pomidory, cebulę i czosnek ułożyć w formie żaroodpornej.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Do zup używam domowego wywaru z warzyw..
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pomidory, cebulę i czosnek piec przez około godzinę.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Przetrzeć przez gęste sito.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pokrojony chleb zrumienić na oliwie.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Bazylię zmiksować z olejem i solą.

Tagi:

zupa zupa krem