Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Zupa krem z pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pokrzywa to skarbnica zdrowia, zawiera witaminy A, C i K oraz wiel makro i mikroelemntów, Ma właściwości przeciwreumatycznei przeciwrakowe.

Zupa krem z pokrzywy

Składniki:

Zupa krem z pokrzywy

 

  • 1/2 kg mlodych liści pokrzywy
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • gałązka tymianku
  • 2 ziemniaki
  • 1/4 szklanki oliwu
  • 3 dah masła
  • 4 dag zółtego sera

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pokrzywy
Młode liście pokrzywy opłukac dokładnie i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie cebulę na jasny kolor, dodać pokrzywę i dusić około 10 minut. Dolać 1 litr wody, pokrojone ziemniaki i zioła. Gotować około pół godziny. Po ugotowaniu zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać masło i powtórnie zagotować. Podawać z grzankami, na talerzy posypać startym zółtym serem.

Tagi:

sery ser