Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 360]

Zupa-krem z pomidorów i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupy są przepyszne, zdrowe i rozgrzewające. Ja osobiście bardzo lubię zupy kremy, np. krem z pieczonych pomidorów i papryki z przepyszną, ciągnącą się mozzarellą. Polecam!

Zupa-krem z pomidorów i papryki

Składniki:

Zupa-krem z pomidorów i papryki

 

  • Na jedną dużą miseczkę lub dwie mniejsze:
  • 3 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 70 g sera mozzarella
  • suszona lub świeża bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie warzyw

Zupa-krem z pomidorów i papryki
Do zupy wykorzystujemy pieczone warzywa - pomidory i paprykę

Pomidory i paprykę myjemy. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę. Paprykę kroimy na kawałki, oczyszczamy z nasion.

Pomidory również kroimy na mniejsze kawałki, odcinając zielone części.

Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.

Po upieczeniu z papryki ściągamy skórkę.

Zblendowanie warzyw

Zupa-krem z pomidorów i papryki
Upieczone warzywa blendujemy, np. w blenderze kielichowym

Upieczone warzywa wraz z bazylią i oregano blendujemy - ja wykorzystałam w tym celu blender kielichowy.

Gotowanie z bulionem

Zupa-krem z pomidorów i papryki
Zblendowane warzywa łączymy z bulionem i gotujemy

Zblendowane warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy razem ok. 15 minut, aż zupa się zagęści. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw.

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Kawałki sera wrzucamy do zupy bezpośrednio przed podaniem. Mozzarella będzie rozpuszczać się w gorącej zupie i apetycznie się ciągnąć :) Smacznego!

Tagi:

zupa krem zupa