Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa - krem z pora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszna kremowa zupa z pora. Zagęszczona zdrową kaszą jaglaną, z dodatkiem sera żółtego i salami :)

Zupa - krem z pora Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa - krem z pora

 

+oraz

  • kawałek sera żółtego
  • kawałek salami
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z pora
Pory umyć, odciąć ciemno-zielone końce. Poszatkować. Wrzucić na rozgrzane masło klarowane i zeszklić. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę warzywna.

Następnie dodać obraną marchew i seler naciowy, zagotować. Wsypać przepłukaną kasze jaglaną, gotować zupę ok 15 minut. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę.

Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku pieprzem, 2-3 szczyptami świeżo tartej gałki i zagotować.

Ser zetrzeć na tarce, dojrzewające salami pokroić w kosteczkę. Natkę posiekać. Posypać zupę dodatkami i podawać. 
Zupa - krem z pora
Posiekane pory zeszklić na maśle klarowanym
Zupa - krem z pora
dodać wodę, przyprawę warzywną, ziele i liście
Zupa - krem z pora
dodać seler naciowy, obraną marchewkę i zagotować
Zupa - krem z pora
wsypać kasze jaglaną i ugotować
Zupa - krem z pora
dodac serek topiony i zmiksować całość na krem