joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa krem z porów i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z porów i jabłek - polecam!

Zupa krem z porów i jabłek

Składniki:

Zupa krem z porów i jabłek

 

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części)
  • 1 duże, kwaskowate jabłko
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porów i jabłek
Myjemy dokładnie pory i kroimy w cienkie krążki. Następnie roztapiamy w rondlu masło, dodajemy pokrojonego pora i szklimy go. Obieramy i szatkujemy jabłko, które dodajemy wraz z 4 łyżkami bulionu do rondla. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie miksujemy wszystko z połową bulion. Dodajemy pozostałą część bulionu, wrzucamy majeranek i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy zupę. Do smaku doprawiamy solą i pieperzem.