Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Danie przepyszne. Syci i rozgrzewa. Ziemniaczane talarki podsmażone z boczkiem sprawiają, że ma niepowtarzalny smak. Polecam!

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami

Składniki:

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami

 

  • 2 średnie selery
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 10 szt. ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 25 dag żółtego sera
  • 2,5 l. bulionu
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami

Zupa krem 1

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
Obrany seler za pomocą noża kroimy a plasterki

Seler obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plastry.

Zupa krem 2

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
obraną marchewkę kroimy w cienkie plasterki

Marchew także obieramy ze skórki. Za pomocą noża kroimy w cienkie plasterki.

Zupa krem 3

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
Cebulę obieramy i kroimy za pomocą noża w drobną kostkę

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do czasu aż się ładnie zrumieni.

Zupa krem 4

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w bulionie

Wszystkie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy ketchup. Doprawiamy przyprawami.

Zupa krem 5

Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
Ziemniaki i boczek podsmażamy na złoty kolor

Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki w talarki. Podsmażamy na złoty kolor.

Zupa krem 6

Zupę nalewamy do talerzy. Wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem.