Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa - krem z selerów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupa selerowa - Polecam.

Zupa - krem z selerów

Składniki:

Zupa - krem z selerów

 

  • 25 dag kości wieprzowych
  • 1/2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pieprz ziarnisty
  • 25 dag selera
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z selerów
W osolonej wodzie gotujemy kości wieprzowe z dodatkiem marchwi, korzenia pietruszki i kilku ziaren pieprzu. Oczyszczamy korzeń selera, kroimy w plastry i dusimy w tłuszczu pod przykryciem. Następnie dodajemy trochę wywaru i ugorujemy do miękkości wraz z nacią selera, którą później należy usunąć z zupy. Kiedy seler jest miękki, przecieramy zupę przez sito i dolewamy resztę wywaru. W tym czasie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu rozgniatamy je i mieszamy z masłem, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, a następnie zaprawiamy tym zupę.

Tagi:

seler