SUPERPRZEPIS

Zupa krem z soczewicą

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Zupa krem z soczewicą Więcej zdjęć (7)

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.

Składniki:

Zupa krem z soczewicą

 

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża kalarepka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2)
  • olej kokosowy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • papryka słodka
  • curry
  • lubczyk
  • szałwia
  • mieszanka syczuańska (skład: pieprz syczuański,
  • oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony,
  • czosnek i cebula granulowana, sól)
  • dodatkowo śmietanka 30 %
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z soczewicą
Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.

Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą.

Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.

Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.

Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.

Po tym czasie zupę blenderuję na krem.

Podaję z kleksami śmietanki i grzankami.
Zupa krem z soczewicą
Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.
Zupa krem z soczewicą
Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.
Zupa krem z soczewicą
Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok.
Zupa krem z soczewicą
Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę,
Zupa krem z soczewicą
wlewam około l, 5 – 2 l wody.
Zupa krem z soczewicą
Podaję z kleksami śmietanki i grzankami.