Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa-krem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwa, pyszna i zdrowa zupka soczewicowa.

Zupa-krem z soczewicy

Składniki:

Zupa-krem z soczewicy

 

  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • pół marchewki
  • mała pietruszka (korzeń i nać)
  • biała część pora
  • 1l bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z soczewicy
Namoczoną na noc soczewicę odcedzić, zalać bulionem, gotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać zeszklone na oliwie, drobno posiekane cebule i czosnek. Gdy soczewica i ziemniaki zmiękną, należy całość zmiksować blenderem, a następnie dodać starte na drobnej tarce marchew i pietruszkę. Gotować 10 minut, mieszając. Dodać bardzo cienko pokrojony w krążki por. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 70minut na wolnym ogniu, mieszając często. Zupa powinna być gęsta. Przed podaniem posypać na talerzu świeżą natką pietruszki.

Tagi:

soczewica