SUPERPRZEPIS

Zupa krem z topinambura

         
ocena: 4/5 głosów: 21
Zupa krem z topinambura Więcej zdjęć (5)

Bardzo długo przymierzałam się do spróbowania topinambura, a teraz tego żałuję. Jest przepyszny, pokrojony w cienkie plasterki smakuje prawie jak świeży, chrupiący słonecznik. Polecam go zarówno do zupy, jak i do zajadania na surowo.

Składniki:

Zupa krem z topinambura

SKŁADNIKI:

  • 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć
  • mała cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny

DO PODANIA:

  • odłożona bulwa topinambura
  • kawałek marchewki
  • pestki słonecznika
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Zupa krem z topinambura
Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości.

Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać.

Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami.
Zupa krem z topinambura
Topinambura obrać cieniutko ze skórki i opłukać..
Zupa krem z topinambura
Pokrojone bulwy dodać do podsmażonej cebuli.
Zupa krem z topinambura
Gotować na małym ogniu, aż topinambur będzie miękki.
Zupa krem z topinambura
Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Tagi:

zupa zupa krem