Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Polecam zupę z groszku :)

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa krem z zielonego groszku

 

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 40 dag mrożonego groszku
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ziemniaki
  • pieprz cytrynowy
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • śmietana
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonego groszku
Cebule pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać gotową cebulę, ziemniaki i zamrożony groszek. Dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Dzięki takiemu zabiegowi groszek pozostanie apetycznie zielony. Całość gotujemy około 15-20 minut, tak by ziemniaki były miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia. Zmiksować zupę na gładką masę i delikatnie podgrzać, Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Tagi:

groszek