Zupa krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i odcedzony grosz

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa krem z zielonego groszku

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 puszka zielonego groszku lub 250 g mrożonego groszku
  • 1 kubek śmietany do zupy (30%) lub jogurtu
  • 3 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • ½ l wywaru
  • sól, pieprz
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonego groszku
Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i odcedzony groszek Gdy cebula się zeszkli dodać bulion, zmiksować razem z groszkiem, ziemniakami, dodać sól i pieprz. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Wmieszać na koniec z zupą. Lekko podgrzać, nie gotować. Podawać przybrane listkami bazyliii.