migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy.

Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 łyżka masła
  • 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy
  • ok 750 ml bulionu drobiowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na małe kawałki. Pokrzywę również dokładnie umyć i posiekać. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone szparagi. Smażyć aż szparagi lekko się przyrumienią.

Następnie dodać posiekaną pokrzywę. Smażyć chwilę aż pokrzywa zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli.

Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze.

Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca.
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na małe kawałki.
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
Pokrzywę również dokładnie umyć i posiekać.
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone szparagi. Smażyć aż szparagi lekko się przyrumienią. Następnie dodać posiekaną pokrzywę. Smażyć chwilę aż pokrzywa zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu.

Tagi:

zupa zupa krem