wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa krem z ziemniakow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniala propozycja na jesienne i zimowe popoludnia, prosta i szybka w przygotowaniu.

Zupa krem z ziemniakow

Składniki:

Zupa krem z ziemniakow

 

  • 4 plasterki boczku pokrojone w kostke,
  • 1,5 szklanki posiekanego pora (jasna czesc tylko)
  • 750 g ziemniakow obranych i pokrojonych w kostke
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka, lub kostki rosolowej
  • 1lyzka posiekanego tymianku,
  • 1 szklanka tlustej, kwasnej smietany
  • sol, pieprz
  • 1 szklanka tartego cheddara,
  • 2 lyzki szczypiorku, albo posiekanej dymki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ziemniakow
W duzym, stalowym garczku, lub na patelni podsmazyc boczek, az zrobi sie bardzo chrupiacy. Przelozyc go na talerzyk, wylozony papierowym recznikiem. Na niewielkim ogniu podsmazyc pokrojonego pora, az bedzie szklisty i miekki. Dodac ziemniaki, bulion i tymianek, czesciowo przykryj i gotuj, az ziemniaki beda miekkie. Nastepnie zdjac garnek z ognia i zmiksowac zupe recznym mikserem na w miare gladka mase. Dodac smietane, doprawic zupe do smaku, wymieszac i podgrzac przed podaniem. Podawac w glebokiej misce, z garscia tartegoo sera, zesmazonym boczkiem i odrobina posiekanego szczypiorku.