Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To bardzo smaczna i pożywna zupa, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom ziemniaków i nie tylko.

Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Kroimy boczek w grubsze paski i podsmażamy z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy pora na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Następnie przekładamy go do garnka i dodajemy ziemniaki.

Wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość około pół godziny. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy ją na gładki krem.

Później ponownie stawiamy na gazie i dodajemy pokrojony serek topiony. Gotujemy do momentu, aż się rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy.

Przyprawiamy zupę pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Nakładamy na talerze, na wierzchu układamy boczek.

Smacznego.
Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Boczek pokroić w grube paski i podsmażyć na rumiano
Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Pokrojonego w plasterki pora szklimy na patelni
Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy, aż będą miękkie
Zupa-krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Do zmiksowanej zupy dodajemy serek topiony

Tagi:

zupa zupa krem