Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Zupa krem ze szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szparagi umyć, odciąć i obrać grube końcówki, pokroić na 2-cm kawałki. Rozgrzać masło w rondlu , wrzucić szparagi i przesmażyć je

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

Zupa krem ze szparagów

 

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 6 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i wystudzone
  • białe mięso z kraba do przybrania (dowolnie)
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze szparagów
Szparagi umyć, odciąć i obrać grube końcówki, pokroić na 2-cm kawałki. Rozgrzać masło w rondlu , wrzucić szparagi i przesmażyć je około 5 minut na wolnym ogniu, uważać, żeby się nie zrumieniły. Dodać rosół, zwiększyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Szparagi mają być miękkie ale kruche, nie rozgotowane. Wyjąć kilkanaście główek do przybrania, resztę gotować jeszcze 10 minut to miękkości, zmiksować z obranymi ze skórki ziemniakami. Rozlać na talerze przybierając główkami szparagów i mięsem krabowym oraz kleksem śmietany.



(mięso z kraba można zastąpić mięsem z raków)