Zupa krem ze szparagów dwukolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tej zupy nauczył mnie Kurt Sheller na warsztatach w centrum edukacji makro.

Zupa krem ze szparagów dwukolorowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem ze szparagów dwukolorowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze szparagów dwukolorowa
Obrać osobno brokuły białe, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać zielone szparagi (jeśli to konieczne) i odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować osobno obierki - zrobić z nich wywar. W dwóch osobnych garnkach rozpuścić po łyżce masła klarowanego. Podsmażyć cebulę w obu garnkach po połowie. Dolać po 1,5 szklanki wywaru, wrzucić szparagi i ugotować do miękkości - z połową liścia laurowego w każdym garnku. Na konieć wrzucić główki, żeby zmiękły. Następnie zmiksować najpierw białe szparagi, potem zielone, przetrzeć przez drobne sito, przelać z powrotem do garnków, do każdego garnka dolać po połowie śmietanki i po jednym jajku, wymieszać.Doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wlewać na talerze połowę białego połowę zielonego kremu. Przystroić główkami szparagów.Odciąć i zostawić główki szparagów do dekoracji.
Zupa krem ze szparagów dwukolorowa
Zdjęcie nietęgie, ale zupka pycha