Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa kremowa, kolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

kolorowo, letnio, kremowo...pysznie!

Zupa kremowa, kolorowa

Składniki:

Zupa kremowa, kolorowa

 

  • 3 marchewki,
  • po 2 średniej wielkości ziemniaki do każdej części,
  • po 1/2 łyżeczki masła do każdej części,
  • 2 szczypty szafranu,
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej,
  • po 1/2 kostki bulionu drobiowego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty,
  • po 1 czubatej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Zupa kremowa, kolorowa
Każdą część gotujemy oddzielnie. MARCHEWKOWA: warzywa (marchewki + 2 ziemniaki) obrać, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.Wlać 1 szkl. wody, dodać masło, szczyptę cukru, szafran i kostkę, gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować. Doprawić solą i papryką. CUKINIOWA: Warzywa (cukinię + 2 ziemniaki) umyć, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1 szkl. wody. Dodać masło, miętę i gotować aż będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką, ale bez pestek jeśli są)i pogotować jeszcze chwilę. Dodać zieleninę, zmiksować, doprawić solą i ew. białym, mielonym pieprzem. Obie zupy powinny być kremowe i m/w podobnej gęstości. Można je zjeść oddzielnie, ale mnie naszło na taki obrazek jak widać wyżej :-) Nalewałam je jednocześnie na talerz z obu stron - zrobiłam to małymi dzbanuszkami. Kwiatki "nakapałam" olejem z pestek dyni....

Tagi:

cukinia