anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa kremowa z dyni i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesienna kremowa zupa z dyni i ziemniaków, doprawiona gałką muszkatołową ma złocisty, bardzo optymistyczny kolor i delikatny smak.

Zupa kremowa z dyni i ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kremowa z dyni i ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Zupa kremowa z dyni i ziemniaków
Dynię obrać ze skóry, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę, a gdy zmięknie dodać ziemniaki i marchewkę. Warzywa przez chwilę smażyć. Następnie dodać dynię i jeszcze 2-3 minuty smażyć. Następnie wlać bulion, dodać przyprawy i całość gotować na małym ogniu około 15 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem /pieprzu proponuję dać naprawdę sporo/.
Zupa kremowa z dyni i ziemniaków
Dynię obrać ze skóry, opłukać i pokroić w kostkę.
Zupa kremowa z dyni i ziemniaków
W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę, a gdy zmięknie dodać ziemniaki i marchewkę.
Zupa kremowa z dyni i ziemniaków
Następnie dodać dynię i jeszcze 2-3 minuty smażyć.
Zupa kremowa z dyni i ziemniaków
Zupę zmiksować, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.