BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupę krupnik gotowaną na żołądkach drobiowych, z dodatkiem ugotowanych nowych ziemniaczków.

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

Składniki:

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

 

  • żołądki z kurczaka około 500 g,
  • woda około 2 litry,
  • marchewka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • masło klarowne 3 łyżki,
  • kasza jęczmienna 1 szkl,
  • ziele angielskie 3 - 4 ziarenka,
  • liście laurowe 2 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • pietruszka zielona kilka gałązek,
  • koperek zielony kilka gałązek

 

  • dodatkowo;
  • ziemniaki młode ugotowane 2 kg,

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka
Żołądki dokładnie wymyć i oczyścić.

Włożyć do garnka,zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem około 1 godziny, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz soli.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko podsmażyć na maśle.

Ugotowane żołądki wyjąc z garnka wystudzić i pokroić w mniejsze kawałki, a do wywaru dodać podsmażone warzywa.

Zagotować.

Wsypać kaszę wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, dodając pokrojone żołądki oraz doprawiając do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.

Młode małe ziemniaki obrać ze skórki , ugotować w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, nałożyć na talerze i zalać krupnikiem.

Posypać poszatkowanym koperkiem i natką pietruszki.