Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Zupa kurkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

słodkawa, o pięknym kolorze i pyszna!

Zupa kurkowa

Składniki:

Zupa kurkowa

 

  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na petelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.



Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

Tagi:

kurkowa