agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupka smakuje rewelacyjnie, polecam

Zupa kurkowa

Składniki:

Zupa kurkowa

 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczka curry
  • 4 szklanka bulion warzywny,
  • 3/4 szklanka jogurt naturalny,
  • 2 sztuk cebula,
  • kurki świeże 1 kg
  • papryka chili mielona 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa
Należy przygotować niezbędne składniki na zupę kurkową. Kurki umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody, obgotować kilka minut we wrzącej wodzie. Odcedzić kurki. Rozgrzać w garnku oliwę, dodać pokrojone w krążki cebule i chwilę smażyć, kurki dodać do cebuli, wlać bulion, dodać curry i ostrą paprykę. Do kubeczka z jogurtem naturalnym wlać trochę gorącej zupy, zahartować jogurt i wlać do zupy w celu zagęszczenia. Zagotować zupę. Zupę lekko ochłodzić, zmiksować na gładki krem. Posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym gotowym, posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować w bulionówkach.