marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa marchewkowo-kokosowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Włoszczyznę i marchew oczyścić,umyć,ugotować wywar.Przecedzić,zmiksować.Przetrzeć,dosmaczyć.Nalewać.

Zupa marchewkowo-kokosowa.

Składniki:

Zupa marchewkowo-kokosowa.

 

  • 1 kg .marchwi,
  • por,
  • 1 duża cebula,
  • ćwiartka selera,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 2 średnie czuszki,
  • 2-3 kostki bulionowe warzywne,
  • maggi,
  • sól morska,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • pęczek natki,
  • 1,5 l. wody.

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-kokosowa.
Ugotować wywar z oczyszczonych i umytych warzyw, a następnie blenderem zmiksować ile się da zawartość garnka. Przecedzić bulion do innego garnka, a resztę jarzyn przetrzeć przez sitko pałką do gotującego się wywaru, a resztki wyrzucić. Czuszkę po obgotowaniu wyjąć i posiekać na drobne talarki, usuwając ogonki i nasiona ostrzem noża. Zaprawić zupkę mlekiem kokosowym, doprawić maggi i łyżeczką soli morskiej. Spróbować, a jak dobra zupa, to nalewać i posypać umytą, siekaną natką pietruszki i rozlewać zupę do filiżanek do gęstych kremo-zup.

Tagi:

marchewka