Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Od dawna ,, chodziła „ za mną ta zupka – no i wychodziła .

Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni :

Składniki:

Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni :

 

  • 2 górne udka ( spore ) z kurczaka
  • 6 sporych marchewekekologiczna
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra( można bez )
  • 1 pomarańcza
  • sok z pomarańczy do smaku ( ok. 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku )
  • sól
  • Ksylitol lub cukier do smaku
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ekologicznego
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • mielony pieprz do smaku
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 18 % ekologicznej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni :
Obrać warzywa .Włożyć do garnka warzywa , mięso , Bulionetkę i zalać wodą .Gotować ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie . Wyjąć wszystko z wywaru a wywar przecedzić . W innym garnuszku roztopić masło . Wrzucić rozgniecione marchewki ( 1 odłożyć razem z selerem i pietruszką ), obrany , oczyszczony z błonek i pokrojony drobno miąższ z pomarańczy i dusić kilka minut mieszając . Dolać 1 ½ szklanki bulionu .Zagotować .Rozdrobnić blenderem ( nie musi być dokładnie – mogą pozostać drobne kawałki pomarańczy i marchewki ). Doprawić do smaku sokiem z pomarańczy ( ok. ½ szklanki ), solą i cukrem , mielonym pieprzem . .Wlać śmietankę . Podawać jako krem do popicia lub z makaronem ryżowym penny .Dekorować zieloną natką pietruszki i plasterkiem pomarańczy . Pozostały bulion i mięso użyć do zrobienia drugiego dania np. gotowanego kurczaka w jakimś sosie lub panierowanego i obsmażonego ( wtedy z reszty buliony użyć jako bazę dla zupki krem do popicia ). Seler , pietruszkę i odłożoną marchewkę użyć do zrobienia sałatki na kolację np. z odrobiną makaronu ryżowego gotowanego do zupy i czymś co jest w lodówce ( kawałek wędliny, ryby wędzonej, sera żółtego czy jajko na twardo ).