SUPERPRZEPIS

Zupa marchwiowa z kurkami

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zupa marchwiowa z kurkami

pyszna i wygląda cudownie

Składniki:

Zupa marchwiowa z kurkami

 

  • ok. 3/4 kg świeżych kurek
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 litr wywaru z cielęciny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 ml świeżego soku z marchwi - można zrobić samemu albo wykorzystać tzw. jednodniowy
  • do smaku: sól i pieprz ziołowy
  • do posypania: posiekany cienki szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa marchwiowa z kurkami
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno cebulę, dodałam grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je mąką i wymieszałam. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku wywarem - powinien tylko przykrywać ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut.



Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.



Ta zupa już doczekała się kilku nieco odmiennych wersji i naśladowców.

Tagi:

marchewka