Zupa meksykańska

Fasolowe, Zupy « poprzedni | następny »
wioletta_koziel - Przepis na: Zupa meksykańska offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 116
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zupa meksykańska
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Super smaczna i sycaca zupa, dla wszystkich smakoszy ostrzejszej kuchni:)


trudność: łatwe
czas:

Zupa meksykańska - SKŁADNIKI:

  • Porcja na 4 osoby:
  • 2 duże filety z kurczaka,
  • 3 cebule: 2 czerwone,1 biala,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka zolta,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy z puszki,
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup,
  • 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku
  • majeranek, suszona pietruszka
  • sol, pieprz do smaku

Zupa meksykańska - PRZYGOTOWANIE:

Filety z kurczaka umyc, pokroic w kostke i podsmazyc na patelni, do smaku dodajac lyzeczke vegety, warzywka lub kucharka. Na oddzielnej patelni podsmazyc 3 cebule, pokrojone w polplasterki. Gdy cebule beda lekko podsmazone (wazne: nie spiec cebuli, bo bedzie gorzka) dodac do niej pokrojone w kosteczke papryki i chwile podsmazyc. Podsmazonego fileta z kurczaka oraz cebule z paprykami przelozyc do garczka. Zalac bulionem w takiej ilosci, by przykryla zawartosc garnka nieco ponad wszystkie skladniki. Gotowac na niewielkim ogniu jakies 15 minut. Dodac lyzeczke ostrej papryki w proszku. Nastepnie dodac odsaczona z wody kukurydze z puszki i chwile pogotowac. Czerwona fasole z puszki przelozyc na durszlak i oplukac obficie pod biezaca woda, by zmyc gesty sos spod fasoli. Po oplukaniu fasoli przelozyc ja do garnka i gotowac jeszcze jakies 10 minut. Do calosci, wedle uwazania dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego lub ketchup, by zupa zabarwila sie na mocno pomidorowy kolor:). Zupe przyprawic na koniec do smaku sola i szczypta pieprzu, posypac majerankiem i suszona pietruszka. Zupa ze wszystkimi skladnikami powinna byc dosc gesta, jesli ktos jednak chcialby ja jeszcze dodatkowo zagescic wystarczy przygotowac odrobine zasmazki i uzyska sie ten efekt:). SMACZNEGO!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa meksykańska (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2009-10-13 12:41
Robie podobną z tym,ze daję mielone mięso wieprzowe i jest pyszna:))
Skomentuj
Oceń:
0
wioletta_koziel

wioletta_koziel
offline

2009-10-13 13:49
Ja dodawalam czasem mieso schabowe i z miesem mielonym tez probowalam, ale jesli chodzi o schab, albo mieso wieprzowe zupa musiala sie dluzej gotowac, bo miesko bylo twardawe, wiec sprobowalam z kurczakiem i jest przepyszna:).
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-10-13 20:10
Nie watpie, w to, ze zupka jest znakomita. Uwielbiam zupy, a meksykanska nutke czesto lacze w potrawach. Oj kusi ta zupka, dlatego 5(:
Skomentuj
Oceń:
0
wioletta_koziel

wioletta_koziel
offline

2009-10-13 20:58
Sarenko, dziekuje za Twoja ocene:). Ja uwielbiam meksykanska kuchnie, wiele z meksykanskich detali pojawia sie rowniez i w mojej kuchni i powiedz sama, czyz Mexico nie jest cudne:)....???
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Fasolowe
Zupa fasolowa z pomidorami Prosta zupa fasolowa Fasolka po bretońsku
Zupa z fasolką szparagową Fasolka po bretońsku Zupa z fasoli białej
 Zupa krem z fasolki szparagowej Pożywna zupa fasolowa Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Zupa fasolowa Eli z serduszkami Zupa fasolowa pod gwiazdami Najlepsza zupa fasolowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane