wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa meksykańska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super smaczna i sycaca zupa, dla wszystkich smakoszy ostrzejszej kuchni:)

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

  • Porcja na 4 osoby:
  • 2 duże filety z kurczaka,
  • 3 cebule: 2 czerwone,1 biala,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka zolta,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy z puszki,
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup,
  • 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku
  • majeranek, suszona pietruszka
  • sol, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska

Filety z kurczaka umyc, pokroic w kostke i podsmazyc na patelni, do smaku dodajac lyzeczke vegety, warzywka lub kucharka. Na oddzielnej patelni podsmazyc 3 cebule, pokrojone w polplasterki. Gdy cebule beda lekko podsmazone (wazne: nie spiec cebuli, bo bedzie gorzka) dodac do niej pokrojone w kosteczke papryki i chwile podsmazyc. Podsmazonego fileta z kurczaka oraz cebule z paprykami przelozyc do garczka. Zalac bulionem w takiej ilosci, by przykryla zawartosc garnka nieco ponad wszystkie skladniki. Gotowac na niewielkim ogniu jakies 15 minut. Dodac lyzeczke ostrej papryki w proszku. Nastepnie dodac odsaczona z wody kukurydze z puszki i chwile pogotowac. Czerwona fasole z puszki przelozyc na durszlak i oplukac obficie pod biezaca woda, by zmyc gesty sos spod fasoli. Po oplukaniu fasoli przelozyc ja do garnka i gotowac jeszcze jakies 10 minut. Do calosci, wedle uwazania dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego lub ketchup, by zupa zabarwila sie na mocno pomidorowy kolor:). Zupe przyprawic na koniec do smaku sola i szczypta pieprzu, posypac majerankiem i suszona pietruszka. Zupa ze wszystkimi skladnikami powinna byc dosc gesta, jesli ktos jednak chcialby ja jeszcze dodatkowo zagescic wystarczy przygotowac odrobine zasmazki i uzyska sie ten efekt:). SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca: