muza164

muza164

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Zupa meksykańska z mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj polecam Wam smaczną, aromatyczną i bardzo sytą, zupę meksykańską z mięsem mielonym. Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie. Moim zdaniem w smaku przypomina nadzienie mięsne do lasagne w sosie bolońskim.

Zupa meksykańska z mielonym

Składniki:

Zupa meksykańska z mielonym

 

  • 60 dag mięsa mielonego z szynki
  • 2 duże cebule
  • ½ kg pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 śmietankowy serek topiony (100g)
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sol i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska z mielonym
1.Cebule pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i podduś. 2.Na drugiej patelni podsmaż mięso mielone na rozgrzanym oleju. Dopraw je solą i pieprzem. 3.Cebulę z pieczarkami oraz mięso przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj 30 minut. 4.Kukurydzę i fasolkę odsącz i dodaj do zupy. Serek pokrój i również wrzuć do zupy. Całość zamieszaj i gotuj 10 minut. 5.Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Mąkę zrumień na rozgrzanym maśle i wrzuć do zupy. Całość dokładnie zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Całość możesz doprawić solą i pieprzem.