Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Zupa Minestrone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolę odcedzić, gotować w zimnej wodzie przez 15 minut. W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosne

Zupa Minestrone

Składniki:

Zupa Minestrone

 

  • 250 g fasoli namoczonej przez noc w zimnej wodzie;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 2 plastry wędzonki lub bekonu;
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory rzymskie;
  • 2 l rosołu lub wywaru;
  • 1 kieliszek czerwonego wina;
  • 2 marchewki;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 cukinie;
  • pół pęczka zielonej pietruszki;
  • parmezan;
  • pesto;
  • sól, pieprz;
  • ½ puszki zielonego groszku (lub pół szklanki mrożonego groszku);
  • garść muszelek lub innego drobnego makaronu

Sposób przygotowania:

Zupa Minestrone
Fasolę odcedzić, gotować w zimnej wodzie przez 15 minut. W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojony bekon. Dodać wywar, fasolę i czerwone wino, gotować 1 godzinę i 50 minut, dodać pokrojone w kostkę marchewkę, rzepę, ziemniaki, gotować przez 15 minut. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, cukinię pokrojoną w plasterki, makaron i groszek, posypać zieloną pietruszką. Gotować kolejne 15 min, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, tartym parmezanem, łyżką zielonego pesto.