jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa mirabelkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Owocowe zupy lubię, ale żadna nie podbiała tak na „100% mojego podniebienia”. Tym razem było inaczej –orzeźwiający smak mirabelek jest nie do zastąpienia.

Zupa mirabelkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa mirabelkowa

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mirabelek,
  • 1 szklanka soku jabłkowego (u mnie domowej roboty),
  • cynamon do smaku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
  • ok 10 dag makaronu (u mnie kolorowe kokardki),
  • śmietana do podania,
  • sezonowe owoce do dekoracji (np. maliny),

Sposób przygotowania:

Zupa mirabelkowa

ETAP 1

Zupa mirabelkowa
Do owoców wlewamy sok jabłkowy

Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich cukier, sok jabłkowy i zagotowujemy.

ETAP 2

Zupa mirabelkowa
GDy mirabelki zmiękną całość przeciskamy przez sitko

Gdy owoce staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek.

ETAP 3

Zupa mirabelkowa
Do soku wlewamy rozpuszczoną mąkę

Otrzymany mirabelkowy sok ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy go. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną zawiesiną zalewamy zupę i zagotowujemy.

ETAP 4

Zupa mirabelkowa
Zupę doprawiamy do smaku

Na koniec całość doprawiamy do smaku cynamonem. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Zupa mirabelkowa
Gotujemy kolorowy makaron

Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i łączymy z przestygniętą zupą.
Gotową zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z kleksem śmietany. Całość dekorujemy sezonowymi owocami.