Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupa miso z tofu i shiitake

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W naszych warunkach zupę miso przygotowujemy w zależności od tego do jakich składników mamy dostęp - tradycyjnie z pasty miso na wywarze dashi lub z proszku instant. Pozostałe składniki to kwestia własnych upodobań i dostęp do ryb i warzyw w sezonie.

Zupa miso z tofu i shiitake Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa miso z tofu i shiitake

 

  • 1 pakiet zupy miso w proszku
  • 1 porcja makaronu udon lub jajecznego
  • kawałek marchewki
  • kawałek selera naciowego
  • kilka końcówek szparagów
  • 50 g tofu pokrojone w małą kostkę
  • grzyby shiitake w słoiku
  • 2 łodyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zupa miso z tofu i shiitake
Japoński makaron udon ugotować według wskazówek na opakowaniu. Osobno w 1 szklance wody ugotować pokrojone w plastry marchewkę i seler około 5 minut, na ok. minutę przed końcem gotowania dodać szparagi i tofu, grzybów ze słoika gotować nie potrzeba. Proszek miso wsypać do miski i zalać gorącym wywarem, dodać odcedzony makaron, trochę grzybów shiitake i resztę wywaru z warzywami. Szczypior albo wrzucić do garnka z wywarem po ugotowaniu albo dodać bezpośrednio do miski.
Zupa miso z tofu i shiitake
Przygotować wszystkie składniki na zupę, którą robi się bardzo szybko
Zupa miso z tofu i shiitake
Makaron udon ugotować według wskazówek na opakowaniu