paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zupa mix fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gęsta zupa z fasoli białej i fasoli czerwonej. Zupa z papryką, porem i marchewką na przecierze pomidorowym.

Zupa mix fasoli

Składniki:

Zupa mix fasoli

 

  • fasola biała drobna 10 dag
  • fasola czerwona 1/2 puszki
  • marchew 1 sztuka
  • śmietana 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • bulion 0,5 litra
  • przecier pomidorowy 2-3 łyżki
  • por biała część 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa mix fasoli
Na 10 godzin zostawiamy namoczoną w wodzie biała fasolę. Do rondla wlać bulion i dodać namoczoną fasolę, gotować około 40 minut na małym ogniu. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora i paprykę również pokroić na małe kawałki. Rozgrzać patelnie wrzucić paprykę, pora cebule i marchewkę podsmażyć. Podsmażone warzywa dodać do fasoli i bulionu. Gotować dalej do miękkości fasoli. Na koniec dodać czerwoną fasolę oraz przecier, wymieszać. Doprawić do smaku solą pieprzem oraz cukrem.

Tagi:

fasola