Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Zupa niby cygańska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupa na żeberkach i z kiełbasą. Niby cygańska bo bez papryki.

Zupa niby cygańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa niby cygańska

 

Sposób przygotowania:

Zupa niby cygańska
Żeberka myjemy pod zimną wodą, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i wstawiamy na ogień. W międzyczasie oczyszczamy ziemniaki, marchewki i pietruszkę i kroimy w kostkę. Po umyciu pod zimną wodą dodajemy warzywa do gotujących się żeberek. Gdy warzywa będą miękkie kroimy cebulkę i podduszamy ją na smalcu. Dodajmy do zupy. Na tym samym smalcu podsmażamy pokrojoną kiełbaskę wcześniej obraną z osłonek. Również dodajemy do zupy. Pomidory zalewamy na około 30 sekund wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy miąższ się rozpadnie dodajemy keczup i łyżkę śmietany, po dokładnym wymieszaniu tych składników dodajemy zawartość patelni do zupy. Pozostałą śmietanę spieniamy miotełką z gorącą wodą. Zupę doprawiamy do smaku, wyłączamy ogień, gdy się zagotuje. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.



Przepis rzucił mi się w oczy w "Kuchni Polskiej", zmodyfikowałam go jednak wyrzucając ze składników paprykę i zmieniając proporcje.
Zupa niby cygańska
Podduszanie cebulki na wcześniej rozgrzanym smalcu.
Zupa niby cygańska
Podsmażanie kiełbaski na smalcu ze smażenia cebulki.
Zupa niby cygańska
Podsmażanie miąższu z pomidorów na rozgrzanej patelni.
Zupa niby cygańska
Łączenie pomidorów z keczupem oraz śmietaną.