kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa nic z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna mleczna zupka mojego dzieciństwa. Teraz gotuje ją dla mojej rodzinki. Zupkę polecam na deser.

Zupa nic z pianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa nic z pianką

 

  • 5 szklanek mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki budyniu jasnego

Sposób przygotowania:

Zupa nic z pianką
Żółtka oddzielamy od białek. 4 szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno, wsypujemy oba cukry. Miksujemy przez krótką chwilę. Miskę z białkami wstawiamy do lodówki.
Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń. Miksujemy.
Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z palnika i wlewamy masę żółtkową, garnek stawiamy ponownie na gaz i gotujemy przez kilka minut. Mieszamy. Na zupę przekładamy pianę z białek. Przykrywamy.
Zupa nic z pianką
Mleko wlać do garnka i zagotować na bardzo małym gazie
Zupa nic z pianką
Piana ubita na sztywno i utrwalona cukrem.
Zupa nic z pianką
Zmiksowana masa z mleka, żółtek, budyniu i mąki