andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Zupa ogórkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna i pożywna zupka ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

  • ćwiartka kury wiejskiej
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół pora
  • pół małego selera
  • 80 dag.kiszonych ogórków
  • 1kg.ziemniakó
  • 3 listki laurowe
  • 3 suszone grzybki
  • 2 ziela angielskie
  • sól 1 łyzeczka
  • pieprz w ziarnkach
  • vegeta
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 łyzka maki pszennej
  • 1 smietana 18% lub 12%

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Kure umyć włoszczyzne obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki,wszystko zalać zimna wodą ,dodać listki laurowe, grzybki suszone, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach.Zagotować , zebrać szumy ,gdy miesko bedzie na wpół miekkie dodać obrane ,umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i posolić ,jak ziemniaczki będę prawie miękkie dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach ogórki, pogotować jeszcze około pół godz. ,dodać vegete do smaku.Łyzkę maki rozrobić z zimną wodą wlać do zupy,pogotować jeszcze z 10min. Pod koniec zaprawić smietana i dodac umyta i posiekaną zieleninę. SMACZNEGO!

Tagi:

mak ogórki