ethyl-tom

ethyl-tom

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zupa ogórkowa (jarska)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa (jarska)

Składniki:

Zupa ogórkowa (jarska)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa (jarska)
Do gotującej się wody wrzucamy cebulę, seler, marchew, pietruszkę, czosnek oraz 5 nasion ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i marchew. Jedną marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.* Na tarce o małych oczkach ścieramy ogórki i dodajemy do zupy. Zostawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy 1/3 szklanki śmietany rozrobionej z dwoma chochlami zupy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut mieszając. Na koniec przyprawiamy zupę solą, pieprzem i koperkiem. *ziemniaki powinny gotować się w zupie minimum 20 minut

Tagi:

ogórki