światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa ogórkowa na kaczce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna wersja zupy ogórkowej.

Zupa ogórkowa na kaczce

Składniki:

Zupa ogórkowa na kaczce

 

  • porcja rosołowa z kaczki lub udka z kaczki
  • 3 litry wody
  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • 6 ziemniaczków
  • 3 marchewki
  • połowa pora
  • 2 pietruszki
  • pół kostki rosołowej
  • sos sojowy
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na kaczce
Mięso z kaczki płuczemy i wrzucamy do zimnej wody- dzięki zimnej wodzie mięso odda aromat zupie. Na małym ogniu gotujemy bulion. Po zagotowaniu się zupy, zbieramy za pomocą siteczka szumowiny. Następnie dodajemy obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę, pora oraz pół kostki rosołowej. Gotujemy nadal na małym ogniu. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę, a na tarce ścieramy ogórki. Po około godzinie przecedzamy ugotowany wywar z kaczki. Wybieramy marchewkę i wrzucamy ją z powrotem do garnka, dodajemy ziemniaczki i ogórki Gotujemy całość do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec doprawiamy pierzem i sosem sojowym.