beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zupa ogórkowa na mięsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zupa ogórkowa na mięsie

Składniki:

Zupa ogórkowa na mięsie

 

  • 50 dag włoszczyzny,
  • 30 dag kwaszonych ogórków,
  • 10 dag cynaderek,
  • 15 dag mięsa wieprzowego,
  • 5  łyżek posiekanej naci pietruszki,
  • szklanka śmietany,
  • sól, cukier,
  • 2  i  pół szklanki ugotowanego makaronu, najlepiej typu „muszelki” lub podobny

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na mięsie
Mięso i  cynaderki umyć, okroić tłuszcz, stopić. Cynaderki
obgotować, dwukrotnie zmieniając wodę. Wywar z  cynaderek wylać, mięso drobno pokroić i  ugotować z  dodatkiem pokrajanych, obgotowanych cynaderek, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Gdy mięso zmięknie, dodać makaron i  ugotować do miękkości. Połączyć z  warzywami i  drobno posiekanymi ogórkami, zagotować, przyprawić do smaku solą i  cukrem, dodać śmietanę, posiekaną nać pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu.