superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Zupa owocowa z makaronem i serkiem śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka i słodka zupa owocowa to moje letnie smaki z dzieciństwa do którego chętnie wracam w sezonie truskawkowy.

Zupa owocowa z makaronem i serkiem śmietankowym

Składniki:

Zupa owocowa z makaronem i serkiem śmietankowym

 

  • 150 g świeżych truskawek,
  • 3 szklanki kompotu z truskawek,
  • 1 łyżka kisielu,
  • listki świeżej mięty do dekoracji,
  • 1/3 opakowania serka śmietankowego,
  • 1 laska waniliowa,
  • makaron,

Sposób przygotowania:

Zupa owocowa z makaronem i serkiem śmietankowym
Z truskawek usuwamy szypułki. Myjemy i kroimy w plasterki ( część odkładamy do dekoracji ).

Do garnka wlewamy kompot.  Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka.

Dodajemy je do kompotu. Zagotowujemy . W szklance z odrobiną zimnej wody rozrabiamy kisiel i dodajemy do zupy razem z pokrojonymi owocami.

W osobnym garnku gotujemy makaron i odcedzamy. Serek śmietankowy kroimy w kostkę.

Porcję zupy podajemy z makaronem, pokrojonym serkiem, plasterkami świeżych truskawek i listkami mięty.