wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zupa paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, pomidory (bez skórki) podzielic na kawałki, papryki bez nasion pokroic na paski *

Zupa paprykowa

Składniki:

Zupa paprykowa

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa

Cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, pomidory (bez skórki) podzielić na kawałki, papryki bez nasion pokroić na paski (nie mieszać kolorów). Cebulę + czosnek podsmażyć na łyżce masła. Podzielić na 2 części i każdą włożyć do innego garnka. Do 1 +czerwoną paprykę i pomidory, do 2 żółtą paprykę + marchew. Do obu garnków + po 0,75 l wywaru z warzyw. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Schłodzić, do każdej zupy + łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą. Każdą zupkę oddzielnie zmiksować i ponownie ogrzać. Przelać do 2 dzbanków i jednocześnie wlewać na talerze. Przybrać ziołami i bitą śmietaną.