paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Zupa paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna, rozgrzewająca zupka

Zupa paprykowa

Składniki:

Zupa paprykowa

 

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 10 dag makaronu świderki
  • 200 śmietany 30%
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Paprykę obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski. Gotujemy 1, litra wody, wkładamy do niej obie kostki i marchewkę. Paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i wkładamy do gotującej się zupy. Boczek podsmażamy dodajmy do niego cebulę i szklimy ją, całość dodajmy do zupy. Do zupy dodajmy makaron, mieszamy. o śmietany dodajmy przecier, mieszamy i dodajmy do zupy. Całość gotujemy ok 10 min.