iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa paprykowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z dużą ilością papryki i czerwoną soczewicą od dzisiaj będzie moja ulubiona zupą.

Zupa paprykowa z soczewicą

Składniki:

Zupa paprykowa z soczewicą

 

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa z soczewicą
Mięso pokroić w większą kostkę, a cebulę w kosteczkę i wszystko razem wrzucić do garnka.

Dodać czosnek w całości tylko bez skórki oraz mielone papryki, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Soczewicę dosypać po około 15 minutach gotowania.

Papryki pokroić w niewielka kostkę, pomidory obrać ze skórki i też pokroić w kosteczkę, kiedy mięso jest miękkie do garnka dorzucić paprykę po około 5 minutach dodać pomidory i pozwolić im się rozgotować.

Gotowa zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.