asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

zupa Pazibroda- jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczna zupa jarzynowa, bogata w witaminy

zupa Pazibroda- jarzynowa

Składniki:

zupa Pazibroda- jarzynowa

 

  • 5 szklanek wody (1 szklanka to ok 50 ml)
  • 1/4 główki kapusty słodkiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor (można zastąpić łyżką przecieru pomidorowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki, koperek

Sposób przygotowania:

zupa Pazibroda- jarzynowa
Ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, wrzucić te jarzyny, dodać olej i sól. kapustę umyć i grubo pokroić i również dodać do garnka. Pod koniec gotowania dodać pomidor umyty i obrany ze skórki pokrojony w ćwiartki. Zaprawić zupę zasmażką. Masło rozpuścić w rondlu i wymieszać z mąką, rozprowadzić z ok 70ml zimnej wody. Wlać do garnka ciągle mieszając, zagotować. Na końcu dodać śmietanę. Zdjąc z ognia i dodać zieleninę,